Re-integratiedienstverlening lijkt ook effectief in de bijstand


Actieve re-integratiedienstverlening is een bewezen effectieve en onomstreden middel om langdurig zieke werknemers weer aan de slag te helpen. Zulke dienstverlening lijkt ook te helpen bij het activeren en aan werk helpen van bijstandsgerechtigden. Dit blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS).
Gemeenten verstrekken maandelijks aan ongeveer 175.000 mensen een re-integratie- of participatievoorziening. Dit is gerichte dienstverlening die niet alleen tot doel kan hebben om deze mensen aan een baan te helpen, maar ook om ze te activeren. Denk bijvoorbeeld aan scholing of aan een coachingstraject. In het onderzoek ging het CBS na hoe het 44.000 mensen verging die in het derde kwartaal van 2019 met een gemeentelijke voorziening begonnen.
Meer mensen wel dan niet aan het werk
Een groot deel van deze groep (64%) ontving bij aanvang van de voorziening een bijstandsuitkering en was niet aan het werk. Een kleiner deel (18%) had wel werk en was niet van de bijstand afhankelijk. Vier jaar later was deze laatste groep gegroeid naar 39%. Daarmee was de groep mensen die aan het werk en niet meer van bijstand afhankelijk was inmiddels groter dan de groep die nog steeds bijstand ontving en niet werkte (36%).
Coaching meest ingezette voorziening
Van de voorzieningen die gemeenten kunnen aanbieden, wordt coaching naar werk of participatie het meest ingezet. Van de door het CBS gevolgde groep kreeg bijna een derde (31%) deze coaching aangeboden. Bij de start van de voorziening was 71% van hen helemaal niet aan het werk en dus afhankelijk van een bijstandsuitkering. Een kleine groep (6%) was wel aan het werk en ontving geen bijstand. Na vier jaar was het aandeel niet-werkende bijstandsafhankelijken geslonken naar 36%. Het aandeel van de groep die wél aan het werk was en niet langer bijstand ontving was inmiddels gegroeid naar eveneens 36%.
Andere oorzaken niet volledig uit te sluiten
Een kanttekening die het CBS zelf maakt bij de cijfers is dat naast de gemeentelijke voorziening ook andere factoren een rol kunnen spelen. Bijvoorbeeld hoe moeilijk of gemakkelijk het was om een baan te vinden onder invloed van ruimte of krapte op de arbeidsmarkt. Ook meer of minder eigen initiatief van bijstandsgerechtigden kan uiteraard van invloed zijn geweest.
Meer weten?
Lees de analyse op cbs.nl.