Minister na onderzoek positief over private uitvoering


Minister van Hijum (SZW) is in een brief aan de Tweede Kamer positief over de uitkomsten van recent onderzoek naar private uitvoering van verzuimbegeleiding en re-integratie. De bewindsman merkt op dat werknemers over het algemeen te spreken zijn over de bejegening door private partijen. Ook is hij tevreden dat verzekeraars actief werkgevers en werknemers stimuleren om arbeidsongeschiktheid te voorkomen.
Het onderzoek van Significant APE en Epsilon Research bouwt voort op onderzoeken uit 2018 en 2020. Leden van de Tweede Kamer hadden indertijd zorgen over de private uitvoering binnen het hybride stelsel. Concurrentie tussen publieke en private uitvoerders binnen dat stelsel moet leiden tot betere dienstverlening en meer maatwerk. Ook moet er een stimulans tot preventie en re-integratie van uitgaan. Kamerleden hadden echter de indruk dat verzekeraars zich hier te weinig voor inspanden. Ook hadden ze signalen dat de dienstverlening van private verzekeraars ondermaats was. Het ging dan om gebreken als laat contact opnemen of uitbetalen en werknemers slecht informeren.
Werknemers ervaren benadering als positief
Van Hijum concludeert in zijn Kamerbrief dat uit het onderzoek een ander beeld oprijst. Werknemers vinden over het algemeen dat private uitvoerders hen positief en behulpzaam tegemoet treden. Volgens de minister wijst dit erop dat uitvoerders en verzekeraars hen nu centraler stellen in het proces. Daarnaast signaleert hij dat verzekeraars bedrijven volgens het onderzoek niet alleen via premies stimuleren om aan preventie te doen. Ze pakken actiever de rol van adviseur op en dringen bijvoorbeeld aan op herbeoordelingen, begeleiding naar ander werk en aanpassingen aan de bestaande werkomgeving. Volgens het onderzoek zien marktpartijen dat werkgevers onder invloed van krapte op de arbeidsmarkt ook steeds meer bereid zijn om hieraan mee te werken.
Stelsel zorgt soms voor verwarring
Van Hijum ziet ook nog altijd punten voor verbetering. Zo bevestigt het onderzoek dat het voor de kans op duurzame re-integratie uiteindelijk niet uitmaakt of een werkgever de uitvoering privaat of publiek heeft belegd. Na vijf jaar is er geen verschil meer. Verder blijkt de aanwezigheid van zowel private als publieke uitvoerders in het stelsel voor werknemers soms verwarrend te zijn. Bijvoorbeeld wanneer iemand die niet bij UWV verzekerd is toch met deze instantie te maken krijgt, omdat deze de uitbetaling van een uitkering verzorgt. De minister wil met de betrokken partijen in gesprek om te bekijken of het mogelijk is in dit soort situaties meer helderheid te verschaffen. Hoewel Van Hijum erkent dat niet alle vragen zijn beantwoord, lijkt hij de kwaliteitskwestie als afgedaan te beschouwen. Volgens de brief heeft het kabinet geen behoefte meer aan nieuw vervolgonderzoek.
Meer weten?