IPS-traject effectief re-integratiemiddel bij psychische aandoening


Individuele Plaatsing en Steun (IPS) is duurder dan reguliere re-integratie, maar ook een bewezen effectiever middel voor mensen met een psychische aandoening. Steeds meer mensen die onder de verantwoordelijkheid van de gemeente vallen en met zo’n aandoening kampen, worden hiermee succesvol naar een betaalde baan begeleid. Naar verwachting maken in 2025 meer dan duizend personen uit deze doelgroep gebruik van zo’n gespecialiseerd traject.
Deze verwachting spreekt Divosa, het netwerk voor gemeentelijke leidinggevenden in het sociaal domein, uit in een persbericht. IPS-trajecten zijn vooral bedoeld voor mensen met een (ernstige) psychische aandoening die in behandeling zijn bij of begeleid worden door een ggz-team en daarbij een uitkering hebben. Naar schatting zijn dit er in Nederland zo’n 240.000. Zo’n 29% van de mensen binnen deze groep heeft geen baan, maar zou wel graag willen werken.
Ondersteuning van werknemer én werkgever
Een IPS-traject staat of valt bij deze werkwens: de persoon in kwestie moet het traject zelf aanvragen. Bij zo’n aanvraag gaat hij of zij in samenwerking met een casemanager en IPS-trajectbegeleider van de ggz op zoek naar passend werk. Eenmaal aan het werk, krijgt de cliënt de juiste begeleiding en ondersteuning. Hiermee volgt het traject het first place, than train-principe. Ook de werkgever kan rekenen op ondersteuning, bijvoorbeeld bij het financiële aspect van het traject. Een IPS-traject duurt doorgaans twee jaar, met de mogelijkheid om met één jaar te verlengen.
IPS is bewezen succesvoller dan traditionele re-integratie
Uit grootschalig onderzoek was al langer bekend dat IPS internationaal succesvol is. De afgelopen jaren hebben meerdere onderzoeken laten zien dat IPS-trajecten ook in Nederland goed werken. Het succespercentage van mensen met een psychische aandoening die via IPS naar een reguliere betaalde baan worden begeleid is hoger dan bij meer traditionele re-integratie. Bovendien is volgens onderzoek 75% van de mensen die een IPS-traject zijn aangegaan, aan het einde van het traject nog steeds aan het werk.
Kabinet trekt extra geld uit voor trajecten
IPS-trajecten zijn volgens onderzoek van UWV gemiddeld bijna € 340 duurder dan trajecten binnen de reguliere re-integratiedienstverlening. Bij trajecten die onder verantwoordelijkheid van een gemeente vallen, zijn de kosten voor deze instantie of voor UWV. In de voorjaarsnota 2025 is een extra budget van € 10 miljoen uitgetrokken dat gemeenten bij IPS-aanvragen kunnen inzetten. Het is de bedoeling dat hiermee meer mensen met een psychische aandoening succesvol in betaald werk kunnen worden gere-integreerd. De ervaring leert dat dit een positieve uitwerking heeft op het welzijn binnen deze groep.
Meer weten?