Klein bedrijf loopt verhoogd verzuimrisico door gebrekkige RI&E


Veel kleine bedrijven lopen onnodig een verhoogd risico op verzuim en arbeidsongeschiktheid door bedrijfsongevallen en werkgerelateerde gezondheidsklachten. Ze leven onder meer verplichtingen rond de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) nog altijd onvoldoende na. En dat terwijl er juist bij hen een sterke relatie is tussen een kwalitatief goede RI&E en gezond en veilig werken.
Deze conclusies zijn te trekken uit het onderzoek Arbo in Bedrijf 2022-2023 van de Nederlandse Arbeidsinspectie (NLA). Deze toezichthouder analyseerde bevindingen van inspecteurs over de naleving van arboverplichtingen, de blootstelling aan risico’s en de maatregelen die bedrijven hiertegen nemen. Een belangrijke constatering is dat een goede RI&E bij kleine bedrijven nog vaak afwezig is. Verscherpte controle en meer communicatie over het belang van de RI&E hebben de voorbije jaren wel tot betere naleving geleid. Toch blijven kleine bedrijven nog steeds achter bij grotere.
RI&E maakt juist bij klein bedrijf groot verschil
Betere naleving van hun RI&E-verplichtingen is voor kleine bedrijven een effectieve manier om het risico op verzuim en arbeidsongeschiktheid door ongevallen en gezondheidsklachten te verminderen. Volgens de NLA is er juist bij hen een sterke relatie tussen aanwezigheid van een kwalitatief goede RI&E en gezond en veilig werken. Het onderzoek laat zien dat in 2022-2023 vooral bedrijven in de bouwmaterialenbranche, computerindustrie en hoveniersbranche vaak geen RI&E hadden. Daarnaast was over de hele linie van bedrijven en sectoren zo’n 35% van de RI&E’s van onvoldoende kwaliteit en bevatte maar 62% het verplichte plan van aanpak. Hierin geeft een werkgever aan welke maatregelen hij neemt om risico’s bij het werk te beheersen en volgens welke planning dit gebeurt.
Werk bij kleine bedrijven zeker niet minder risicovol
Een veelvoorkomende misvatting is dat werk bij kleine bedrijven minder risicovol is. Dit is lang niet altijd het geval: 5 van de 6 meest schadelijke risico’s komen volgens de NLA ook bij kleine bedrijven regelmatig voor. Het gaat dan om gevaarlijke stoffen, dynamische overbelasting, werken op hoogte, aanrijdgevaar en onveilige machines. Hoewel deze risico’s bij grotere bedrijven vaker voorkomen, presteren kleine bedrijven duidelijk minder goed bij het beheersen ervan. Dit is dan ook een van de punten waarop zij winst kunnen boeken door hun verplichtingen beter na te leven. Belangrijk is om niet alleen te denken aan het risico van ongevallen. Stress als gevolg van werkdruk of ongewenst gedrag is een voorbeeld van een belangrijke maar vaak onderschatte risicofactor.
Terugkoppeling verzuimbevindingen is belangrijk
Casemanagers kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan de kwaliteit van RI&E’s en andere preventieve inspanningen. Dit is mogelijk door regelmatig verzuimbevindingen te analyseren en de resultaten terug te koppelen. Denk bijvoorbeeld aan de vraag bij welk aandeel van het verzuim er sprake is van werkgerelateerde klachten. Of aan een berekening welke kosten met dit verzuim samenhangen, zodat de werkgever een indruk krijgt van de besparing die hij met betere preventie kan realiseren. Het RSC ziet het als een belangrijke uitdaging voor casemanagers om niet alleen verzuim op te lossen, maar ook bij te dragen aan het voorkomen ervan. Ons standpunt is dat van iedere casemanager mag worden verwacht dat hij of zij actief streeft naar betrokkenheid bij de RI&E.
Meer weten?