Ziekteverzuim werknemers stijgt weer in eerste kwartaal 2025


Met een score van 5,8% lag het ziekteverzuim van werknemers in het eerste kwartaal van 2025 hoger dan vorig jaar in dezelfde periode (5,5%). Dit blijkt uit nieuwe cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). De stijging maakt duidelijk dat de daling in het vierde kwartaal van 2024 geen blijvende nieuwe verzuimtrend heeft ingeluid. De stijging in het eerste kwartaal van 2025 deed zich in vrijwel alle bedrijfstakken voor, alleen de horeca bleef ervan gespaard.
Een ziekteverzuim van 5,8% betekent volgens het CBS dat van 1.000 werkdagen er 58 worden verzuimd. Omdat verzuim een seizoeneffect kent, met in de winter een piek en in de zomer een dal, duidt het CBS verzuimtrends door kwartalen met elkaar te vergelijken. De meerjarige ontwikkeling van het verzuim laat al geruime tijd een stijgende lijn zien. In de wintermaanden van 2023-2024 was de piek in het verzuim voor het eerst iets lager dan in de voorgaande jaren, maar nog steeds relatief hoog in historisch perspectief. Het percentage van het eerste kwartaal van 2025 maakt nu duidelijk dat de daling een incident was, en geen voorbode van een dalende trendlijn.
Hoogste verzuimpercentage in de verpleging en verzorging
Van alle sectoren kende de zorg- en welzijnssector in het eerste kwartaal van 2025 met 8,1% het hoogste verzuimpercentage. Ook hier nam het verzuim toe ten opzichte van dezelfde periode in 2024, want in dat jaar lag het nog op 7,8%. Hierbij valt de branche verpleging, verzorging en thuiszorg net als in de afgelopen jaren negatief op. Met 9,7% (was 9,7%) lag het verzuim hier nog aanzienlijk hoger dan het sectorgemiddelde. De horeca kent van oudsher het minste verzuim. De coronaperiode was een uitzondering: toen nam het verzuimpercentage hier juist snel toe. Nadien nam het weer af. In de eerste drie maanden van dit jaar kwam het uit op 3,4% (was 3,5%). Hiermee was de horeca de enige sector die het verzuim zag dalen.
Meeste werkgerelateerde verzuim in onderwijs en zorg
Werknemers noemen ook dit jaar weer griep, verkoudheid en andere virusinfecties het vaakst als reden voor verzuim (55%). Daarna volgen psychische klachten als overspannenheid en burn-out (8%). Bij deze verzuimoorzaak duurt herstel volgens de Arbobalans 2024 (p. 7) van TNO wel vele malen langer. Waar verzuim bij griep- en verkoudheidsklachten gemiddeld 3 dagen duurt, ligt dat bij mentale klachten op 63 dagen. Er zijn nog geen cijfers over het werkgerelateerd verzuim in 2025. Wel meldt het CBS dat werknemers in het onderwijs en de zorg de laatste jaren hun verzuim het vaakst toeschrijven aan hun werk. De scores lagen in 2024 respectievelijk op 28% en 27%. Werknemers noemden vooral hoge werkdruk, besmetting op de werkvloer en fysiek zwaar werk als oorzaken.
Meer weten?