Onderzoek: meer coaching nodig voor werkenden met beperking


De hulp aan mensen met een arbeidsbeperking is momenteel te selectief gericht op weer beginnen met werk. Dienstverlening van bijvoorbeeld jobcoaches en casemanagers heeft vaak een eenmalig karakter, terwijl duurzame inzetbaarheid in de praktijk om langdurige en flexibele ondersteuning vraagt. Aanvulling van de dienstverlening kan voorkomen dat een werkplek door veranderingen in werk, gezondheid en privé omstandigheden na verloop van tijd niet meer passend is.
Dit blijkt uit verkennend onderzoek gesubsidieerd door UWV. De onderzoekers signaleren dat werkenden met een arbeidsbeperking kwetsbaar zijn voor hernieuwde uitval. Een groot deel van de mensen die bijvoorbeeld vanuit de WIA of Wajong weer aan het werk komen, valt binnen een jaar toch weer uit. Dit komt volgens de onderzoekers doordat hun situatie zelden stabiel is. Veel van deze werkenden krijgen na plaatsing te maken met veranderingen in hun gezondheid, werk of privé situatie. Persoonlijke ondersteuning is dan cruciaal om te voorkomen dat het werk niet meer past.
Aanbod coaching blijkt vaak ook onbekend
Met het onderzoek wilde UWV achterhalen welke ondersteuning de doelgroep nodig heeft om hernieuwde uitval te voorkomen. Het huidige aanbod aan dienstverlening werd in kaart gebracht om te bepalen waar gaten zitten, of waar dit niet de juiste mensen bereikt. De te selectieve focus op werkplekvoorbereiding is niet het enige probleem. Het aanbod op het gebied van jobcoaching blijkt ook niet bij iedereen even bekend. Dit geldt bijvoorbeeld voor werkenden met een arbeidsbeperking die zich in eerste instantie zelf kunnen redden, maar later tegen knelpunten aanlopen. Ook werkgevers weten niet altijd welke regelingen beschikbaar zijn of ervaren deze als bureaucratisch en tijdrovend. Dit is voor hen nogal eens een reden om geen mensen met een beperking aan te nemen.
Coaching moet onderdeel worden van re-integratie
Casemanagers kunnen bijdragen aan vergroting van de bekendheid van jobcoaching door inzet van deze dienstverlening te adviseren als randvoorwaarde voor duurzame re-integratie. Hierin ligt de grootste kans voor verbetering. Daarnaast is het belangrijk te bewaken dat coaching na plaatsing op de juiste aspecten van het werk gericht is. Vooral het behoud van een goede werkrelatie tussen werkgever, leidinggevende en werkende is cruciaal om aan het werk te blijven. Volgens de onderzoekers zijn openheid en flexibiliteit bij het omgaan met veranderingen hierbij belangrijk. Ook begrip en waardering van leidinggevenden en collega’s zijn bevorderlijk om het van werken vol te houden en kansen op doorgroei te benutten. Daarnaast helpt het als werkgevers en collega’s kennis hebben over de arbeidsbeperking van hun collega en zich bewust zijn van aannames en stigma’s.
Meer weten?