Bore-out: een serieus en groeiend probleem


Bore-out: een serieus en groeiend probleem |
Een bore-out is niet “niets doen” — het is uitgeput raken van structureel te weinig doen wat je écht boeit.
Hoe mooi is het om een baan te hebben waar je blij van wordt en je energie oplevert? Waar veel werknemers niet op de juiste functie/werkplek zitten – en graag een andere baan zouden willen – blijven veel mensen zitten waar ze zitten met alle gevolgen van dien. Eén van de symptomen die kunnen ontstaan is een bore-out. Waar burn-out inmiddels een bekend begrip is, krijgt de bore-out pas sinds enkele jaren de erkenning die het verdient. Toch laat onderzoek van Arbo Unie zien dat het verzuim door bore-out sinds 2021 met maar liefst 5,5 keer is toegenomen. Vooral in de zakelijke dienstverlening, waar jonge werknemers vaak routinematig werk doen tegen een goed salaris, zien we dat langdurig gebrek aan uitdaging leidt tot mentale uitputting. Een bore-out wordt gekenmerkt door onderstimulatie, verveling, gebrek aan voldoening en uiteindelijk verlies van motivatie. Het komt vaak voor in het vierde kwartaal, als een lang jaar zijn tol eist. Hoewel bore-out niet expliciet is opgenomen in de DSM-5 (de internationale classificatie van psychische stoornissen), wordt bore-out steeds meer erkent (rechters/bedrijfsartsen/UWV) en in toenemende mate de impact ervan op het functioneren van werknemers.
BW 7:658 lid 1 | Op ene werkgever rust de (zorg)plicht om het redelijkerwijs nodige te doen om te voorkomen dat een werknemer schade lijdt in de uitvoering van zijn werkzaamheden. Dit betreft bescherming tegen zowel fysiek als psychisch letsel. RBMNE:2022:3471 | Bij mensen met een bovengemiddeld opleidings- en denkniveau is er een verhoogd risico op “bore-out” als gevolg van onvoldoende afwisseling en intellectuele uitdaging.
Cijfers onder de loep· In 2024 registreerde Arbo Unie 5,5 keer zoveel verzuimdagen wegens bore-outklachten als in 2021. · Verzuim door burn-out steeg met 28% — aanzienlijk minder hard dan bore-out. · In mei 2025 daalde het gemiddelde verzuimpercentage van 5,5% (februari) naar 4,5%.
Groet, Michiel Slot Jurist arbeidsongeschiktheid en re-integratie |