Sectoren Overheid en Onderwijs in top-5 nieuwe WW-uitkeringen


De verplicht eigenrisicodragende werkgevers in de sectoren Overheid en Onderwijs slaagden er in 2024 opvallend slecht in om hun WW-lasten effectief te beperken. Dit blijkt uit cijfers van het CBS. Terwijl het aantal WW-uitkeringen landelijk gelijk bleef, noteerden deze sectoren juist forse toenames. De cijfers roepen de vraag op of werkgevers bij de Overheid en in het Onderwijs ten volle beseffen welke lasten en mogelijkheden hun eigenrisicodragerschap met zich meebrengt.
De WW-cijfers die het CBS onlangs publiceerde lijken op het eerste gezicht vooral op stabiliteit te duiden. De werkloosheid bleef landelijk onveranderd op 3,7% liggen en het aantal WW-uitkeringen daalde slechts licht. Eind december 2024 waren het er 175.000, zo’n 1.700 minder dan eind november. Wie nader inzoomt op de ontwikkelingen per sector, stuit echter op een veel dynamischer beeld met grote en soms opmerkelijke verschillen.
Overheid en Onderwijs scoren opvallend slecht
Meerdere sectoren noteerden in de onderzochte periode een daling in het aantal WW-uitkeringen. De grootste afnames traden op in de sectoren Bouw (-5,9%), Uitzendbedrijven (-5,1%), Landbouw, groenvoorziening en visserij (-4,2%) en Bank- en verzekeringswezen (-3,9%). Tegenover deze dalers staan meerdere sectoren met juist opvallend forse stijgingen. De hardste klap viel in de sector Metaalindustrie, installatie en voertuigen (+25,3%), maar de Overheid (+23,6%) deed het niet veel beter. Het Onderwijs (+20,0%), de Voedings- en genotmiddelenindustrie (+19,9%) en de Chemische industrie (+18,9%) maken de top-5 compleet.
De cijfers roepen veel actiever schadelastmanagement
Bij de stijgers zijn vooral de slechte scores van de Overheid en het Onderwijs opvallend, want werkgevers in deze sectoren zijn verplicht eigenrisicodrager voor de WW. Zij betalen de kosten van WW-uitkeringen dus zelf, een verplichting die net als bij eigenrisicodragen voor de WGA bedoeld is als prikkel om aan preventie en schadelastbeheersing te doen. De cijfers over 2024 roepen de vraag op of overheids- en onderwijswerkgevers voldoende oog hebben voor de financiële lasten die de WW voor hen oplevert. En ook of zij ten volle de ruimte benutten die hun eigenrisicodragerschap biedt om zelf oplossingen in te richten voor effectieve preventie en re-integratie. Vacatures zijn er genoeg. Er zijn al jaren hardnekkige lerarentekorten en de overheid is zelfs koploper personeelstekort.
Gerichtere verzuimbegeleiding voorkomt veel kosten
Het mag duidelijk zijn dat beide sectoren er alle belang bij hebben om in een verbeterslag te investeren. Dit schept in de eerste plaats kansen voor riskmanagers sociale zekerheid om werkgevers op deze noodzaak te wijzen en te adviseren over passende maatregelen. Als het lukt om de situatie in beweging te krijgen, ontstaan er wellicht ook kansen voor casemanagers die zich willen bezighouden met het voorkomen en beperken van verblijf in de WW.
Meer weten?