Voorstel beperking compensatie transitievergoeding gepubliceerd


Als het aan het kabinet, krijgen straks alleen kleine werkgevers nog een compensatie voor de transitievergoeding die ze betalen bij ontslag wegens langdurige arbeidsongeschiktheid. Het wetsvoorstel dat dit moet regelen ging op 19 februari in internetconsultatie. Critici vrezen dat de beoogde wetswijziging leidt tot een hernieuwde toename van slapende dienstverbanden.
Volgens het wetsvoorstel moet de beperking van de compensatie voor transitievergoedingen ingaan op 1 juli 2026. Aan dit plan gaat een complexe wetgevende en juridische geschiedenis vooraf. De transitievergoeding zag het licht op 1 juli 2015, als onderdeel van de Wet werk en zekerheid. Hij is bedoeld als compensatie voor ontslag en om de overgang naar nieuw werk te vergemakkelijken. Dat werknemers er ook recht op hebben na 2 jaar loondoorbetaling bij ziekte, zette sommige werkgevers aan tot het creëren van een slapend dienstverband. Zij zetten de werknemer op non-actief, maar hielden het dienstverband intact. Zo hoefden ze geen loon én geen transitievergoeding te betalen.
Compensatie is de crux in uitspraak Hoge Raad
De compensatie transitievergoeding heeft tot doel dit ongewenste effect te voorkomen. Deze regeling compenseert werkgevers voor de transitievergoeding bij ontslag van een werknemer die meer dan 2 jaar ziek is. De Hoge Raad oordeelde in 2019 in het Xella-arrest dat werknemers die van hun slapende dienstverband af willen, hun werkgever op basis hiervan juridisch kunnen dwingen om hiermee in te stemmen. Lagere rechters hadden hier tot dan toe wisselend over geoordeeld. De aanwezigheid van de compensatie was de crux in de uitspraak van de Hoge Raad. Kort samengevat: als de werkgever de kosten vergoed krijgt, kan het moeilijk goed werkgeverschap zijn als hij tóch zijn medewerking weigert te verlenen aan ontslag.
Werkgevers waarschuwen kabinet voor gevolgen
Het wetvoorstel van het huidige kabinet doorkruist bij grote en middelgrote werkgevers deze juridische redenering. Hebben zij geen recht meer op compensatie, dan vervalt in hun geval het argument dat het een kwestie van goed werkgeverschap is om mee te werken aan ontslag. Anders dan veel juristen signaleert de toelichting bij het wetsvoorstel dit alleen als een mogelijk probleem. Volgens het kabinet is niet op voorhand vast te stellen in hoeverre dit tot slapende dienstverbanden zal leiden. VNO-NCW, MKB-Nederland en AWVN hebben beduidend minder twijfels. Deze maatregel maakt het vaste contract minder aantrekkelijk en leidt door stapeling van kosten tot slapende dienstverbanden en rechtsonzekerheid, waarschuwen de werkgeversverenigingen.
Meer weten?