Overheid moet actief gaan wijzen op uitkering en voorzieningen


Om mensen actief te kunnen wijzen op het recht op een uitkering of voorziening, moeten UWV, SVB en gemeenten meer ruimte krijgen om onderling gegevens uit te wisselen. Het kabinet wil de wet wijzigen om dit mogelijk te maken. Volgens de regering ontvangen te veel mensen nu geen financiële ondersteuning omdat ze hun rechten niet kennen, zich schamen of bang zijn dat ze later terug moeten betalen.
Dit blijkt uit een persbericht van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW) over het wetsvoorstel Proactieve dienstverlening. Hierover is intussen ook een internetconsultatie gestart. Door instanties vaker gegevens uit te laten wisselen en mensen proactief te laten informeren, wil het kabinet de bestaanszekerheid vergroten en armoede terugdringen. Volgens het persbericht ervaren veel mensen alle regelingen en toeslagen nu als een doolhof waarin ze de weg kwijt raken. Het kabinet wil ervoor zorgen dat iedereen die hulp nodig heeft deze ook werkelijk krijgt.
Privacyregels hinderen proactieve voorlichting
Op dit moment verhinderen privacyregels vaak dat overheidsinstanties mensen actief op hun rechten kunnen wijzen. Doordat de instanties gegevens niet onderling mogen delen, hebben de medewerkers die er werken meestal geen volledig zicht op iemands inkomen en financiële situatie. Hierdoor kunnen ze ook niet beoordelen of de persoon in kwestie wellicht voor een uitkering of voorziening in aanmerking komt. Alles komt zo aan op wat burgers zelf weten over hun rechten en de regels rond voorzieningen. Maar dat is voor velen een te complexe opgave.
Meer uitwisseling moet dienstverlening verbeteren
Het wetsvoorstel moet verandering brengen in deze situatie, door uitwisseling van gegevens tussen overheidsinstanties mogelijk te maken. Het is de bedoeling dat medewerkers van deze instanties mensen waar nodig ook gaan helpen bij het aanvragen van bijvoorbeeld een uitkering, toeslag of voorziening. Deze dienstverlening moet er ook voor zorgen dat instanties een beter beeld krijgen van waar mensen mee te maken hebben. Ze kunnen dan bijvoorbeeld helpen met het oplossen van schulden, of iemand weer naar werk begeleiden. Dit moet niet alleen de bestaanszekerheid, maar ook het vertrouwen in de overheid vergroten. Het kabinet benadrukt dat de nieuwe wet het gebruik van gegevens duidelijk afbakent. Het is bijvoorbeeld niet toegestaan om uitgewisselde informatie te benutten om te handhaven en boetes op te leggen.
Meer weten?