Je zal maar een jonggehandicapte zijn!


In Nederland zijn er rond de 245.000 mensen met een Wajong-uitkering. Sinds 2015 (wijziging wettelijke criteria om een Wajong-uitkering te krijgen) is de Wajong populatie afgenomen met ongeveer 5.000 mensen. Niet omdat er minder jonggehandicapten zijn maar omdat het steeds lastiger wordt om een Wajong-uitkering te krijgen.
Wajong is voor mensen die vóór hun 18e of tijdens een studie een ziekte of handicap hebben. Door deze ziekte of handicap kunnen zij nooit meer werken. Zij hebben recht op Wajong als ze aan de voorwaarden voldoen. Bron: rijksoverheid.nl.
Sinds 1 januari 2015 kunt u alleen nog een Wajong-uitkering krijgen als u nu en in de toekomst niet kunt werken. Is dat bij u het geval? Dan kunt u een beoordeling arbeidsvermogen aanvragen bij UWV. Zij beoordelen dan welke vorm van ondersteuning u kunt krijgen. Bron: uwv.nl.
Het UWV beoordeelt of er sprake is van arbeidsvermogen. Bij deze beoordeling kijkt het UWV of u nu of in de toekomst kunt werken. U heeft arbeidsvermogen als u aan de volgende vier voorwaarden voldoet:
De Wajong bevat daarnaast een bepaling die ervoor zorgt dat een afgewezen Wajong-aanvraag na verloop van tijd alsnog kan worden goedgekeurd. Deze zogenaamde ‘tienjaarregel’ houdt in dat wanneer een jonggehandicapte aanvankelijk tijdelijk arbeidsongeschikt is bevonden en na tien jaar nog steeds geen reële arbeidsmogelijkheden heeft, wordt aangenomen dat er sprake is van duurzaam geen arbeidsvermogen. Omdat deze regel in 2015 is ingevoerd, kan vanaf 2025 instroom ontstaan op basis van deze bepaling. Naar verwachting zal het aantal Wajong 2015-aanvragen van mensen die tot dan toe onder de Participatiewet vielen, vanaf 2025 met circa 16% stijgen als gevolg van de tienjaarregel.
Uit recente berichtgeving blijkt dat het UWV kampt met problemen rondom zorgvuldigheid en motivering. Wanneer je een jonggehandicapte bijstaat in het alsnog verkrijgen van een Wajong-uitkering, ligt de focus op de duurzaamheid van de arbeidsongeschiktheid. Het UWV stelt vaak dat verbetering of ontwikkeling nog mogelijk is, zonder dat dit deugdelijk wordt onderbouwd. Om deze stellingname te weerleggen, kun je onderstaande uitspraken gebruiken ter onderbouwing van je standpunten:
Groet,
Michiel Slot
Jurist arbeidsongeschiktheid en re-integratie