Casemanager en preventie


Casemanagers die de verplichte werkgeversregie bij verzuim verzorgen, kunnen een cruciale bijdrage leveren aan een gezondere beroepsbevolking. Dit is mogelijk door ervaringen op het gebied van verzuim consequent te vertalen naar suggesties voor preventieve arbomaatregelen. Deze doorvertaling is een kenmerk van goed casemanagement en hard nodig om de falende preventie in ons land effectiever te maken
Meerdere deskundigen waarschuwen momenteel dat preventie bij voorgenomen bezuinigingen van het nieuwe kabinet het kind van de rekening dreigt te worden, terwijl juist investeringen nodig zijn. Al sinds de jaren tachtig van de vorige eeuw is volgens hen een patroon van ineffectieve preventieprojecten zichtbaar, met als meest recente voorbeeld het Nationaal Preventieakkoord. Rapporten bevestigen onder meer een voortdurende opmars van obesitas en een groeiende gezondheidskloof tussen armere en rijkere Nederlanders.
Vertaal verzuimervaringen naar suggesties voor preventie
Werkgevers zijn een sleutelspeler bij het voorkomen van gezondheidsschade. De arbowetgeving verplicht hen preventief te voeren, maar in de praktijk worstelen veel organisaties hiermee. Andere lijken het vertrouwen in instrumenten zoals de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) te hebben verloren en vestigen hun hoop op alternatieven zoals beleid voor vitaliteit, eigen regie en duurzame inzetbaarheid. Casemanagers kunnen een belangrijke bijdrage leveren aan verbetering, door ervaringen op het gebied van verzuim consequent te vertalen naar suggesties voor preventieve maatregelen. Dit geeft richting en voorkomt inefficiëntie, omdat het de preventieve inspanningen van de werkgever richt op knelpunten die daadwerkelijk tot gezondheidsschade en uitval leiden.
Draag bij aan uitvoering van preventieve verplichtingen
Een goede manier om deze ondersteuning concreet gestalte te geven is door proactief input te leveren bij het werken met de wettelijk voorgeschreven preventieve beleidsinstrumenten. Iedere casemanager werkgeversregie hoort te streven naar actieve betrokkenheid bij uitvoering van de RI&E en het opstellen van het bijbehorende plan van aanpak. Hetzelfde geldt voor het bepalen van de opzet van het periodiek arbeidsgezondheidskundig onderzoek (PAGO) of periodiek medisch onderzoek (PMO). En voor het vaststellen van de invulling van de vrije toegang van werknemers tot de bedrijfsarts voor preventief advies. Verzuimervaringen zijn simpelweg een te belangrijke informatiebron om bij deze verplichtingen te verwaarlozen.
Ook actief bijdragen aan preventie?
De RSC Werkwijzer Inrichten Verzuimbeleid geeft in hoofdstuk 3 concrete bouwstenen en opties op het gebied van verzuimpreventie.