Kabinet ziet geen heil in Kamermoties voor verlichting RI&E-plichten


Het demissionaire kabinet legt twee moties van de Tweede Kamer over verlichting van de plichten van werkgevers rond de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) vrijwel volledig naast zich neer. Dit blijkt uit een Voortgangsbrief Arbovisie 2040 die de regering onlangs naar de Tweede Kamer stuurde. Het RSC riep de politiek naar aanleiding van de moties op de RI&E niet af te zwakken, maar een kwaliteitsimpuls te geven.
De Voortgangsbrief Arbovisie 2040 schetst de stand van zaken bij de kabinetsambitie om in 2040 het aantal doden als gevolg van omstandigheden op het werk terug te brengen tot nul (‘zero death’). Hierbij passeren naast een hele reeks kleinere en grotere maatregelen van het kabinet ook twee moties de revue waar het RSC kritisch op heeft gereageerd toen de Tweede Kamer ze aannam. Deze riepen op tot wat ons betreft zeer ongewenste en misplaatste verzwakking van de RI&E:
Het RSC pleit juist voor méér preventieve ambitie
Wij riepen de politiek naar aanleiding van de moties op de RI&E niet af te zwakken, maar een kwaliteitsimpuls te geven. Wij vinden het hoogst onverstandig om de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) eenzijdig te benaderen als een bron van kosten en regeldruk voor werkgevers. De huidige niveaus van het verzuim en de WIA-instroom vragen niet om minder, maar om méér preventieve ambitie. Afzwakking van RI&E-verplichtingen is wat ons betreft daarom volkomen misplaatst: dit vergroot de problemen van werkgevers in plaats van ze te verminderen. We zijn dan ook blij dat het kabinet de twee moties nu vrijwel volledig naast zich neerlegt. Tegelijkertijd zullen we blijven aandringen op meer ambitie.
Het kabinet zet vooral bestaand beleid voort
In reactie op de oproep om de RI&E-verplichting te vereenvoudigen geeft het kabinet aan te blijven inzetten op ontwikkeling van meer branche-RI&E’s. Deze hulpmiddelen zijn afgestemd op de specifieke situatie in een branche of sector. Hierdoor maken ze het uitvoeren van een RI&E minder bewerkelijk en verhogen ze de kwaliteit van het resultaat. Verder wil het kabinet de langzaam stijgende RI&E- naleving blijven verbeteren door bestaande instrumenten zoals de Routeplanner en ‘Route naar de RI&E’ aan te vullen en te verfijnen. Naar aanleiding van de oproep over verlichting van de RI&E-toetsing wordt alleen het certificatieschema aangepast. Dit moet het dreigende tekort aan toetsers voorkomen dat de motie als argument hanteerde. Met hetzelfde doel komt er onderzoek naar de optie van een nieuwe arbobrede kendeskundige, naast de huidige 4 kerndeskundigen.
Ook de aanpak bij de handhaving wijzigt niet
Behalve op stimulerende maatregelen vertrouwt het kabinet bij de RI&E ook op handhaving. Op dit vlak zet de Nederlandse Arbeidsinspectie de komende jaren de sectoraanpak RI&E voort. Deze combineert voorlichting met het administratief opvragen van RI&E’s en waar nodig fysieke inspectie. De focus ligt hierbij op sectoren waarvan de inspectie weet dat veel werkgevers specifieke risico’s onvoldoende beheersen.
Meer weten?