Casemanager moet alert zijn op geldzorgen als verzuimfactor


Werkgevers en de professionals die hen ondersteunen moeten net als scholen en huisartsen alerter worden op geldzorgen bij werkenden met een laag inkomen. Dit is nodig om te voorkomen dat mensen met problemen op dit terrein hier steeds dieper in wegzakken. Met een landelijke campagne intensiveert de overheid inspanningen die op deze werkenden zijn gericht. Een belangrijk doel is dat werkgevers en dienst- en zorgverleners mee in actie komen.
Het creëren van meer aandacht voor werkenden met geldzorgen en schulden speelt een belangrijke rol in het Nationaal Programma Armoede en schulden. Ook bij casemanagement is alertheid op zulke problemen geboden, want ze zijn nogal eens een bron van verzuim en gezondheidsklachten. Blijft een oplossing uit, dan kunnen ze ook een ernstig belemmerende factor vormen voor duurzame re-integratie. Volgens de overheid zijn er in ons land ongeveer 700.000 huishoudens met geldzorgen of problematische schulden en blijven veel werkenden met deze problemen te lang verstoken van hulp. Omdat deze mensen zelf de weg naar beschikbare hulpbronnen vaak niet goed weten te vinden, kunnen tijdige signalering en ondersteuning door professionals groot verschil maken.
Pauzeknop kan helpen schuldenrust te creëren
Eén van de maatregelen waar casemanagers cliënten met geldproblemen op kunnen wijzen is de Pauzeknop tegen oplopende schulden. Deze maatregel houdt in dat zodra iemand officieel is toegelaten tot schulphulpverleners, alle schuldeisers de lopende incassomaatregelen pauzeren. Dit zorgt voor schuldenrust bij de betrokkenen en geeft ruimte om tot duurzame oplossingen te komen. Inzet van het Project landelijke pauzeknop is dat eind 2026 alle gemeenten in Nederland aan deze maatregel meedoen. De overheid wil zo iets doen aan de verschillen tussen gemeenten in regelingen voor mensen die met schulden kampen. Dit zorgt niet alleen voor ongelijkheid, maar maakt het voor professionals ook ingewikkelder om mensen goed door te verwijzen.
Ook wijzen op inkomensregelingen is vaak zinvol
Casemanagers kunnen cliënten met een lager inkomen ook van dienst zijn door na te gaan of deze alle mogelijkheden voor inkomensondersteuning benutten. Het is bijvoorbeeld bekend dat zo’n 10% van de mensen die recht hebben op toeslagen deze niet aanvraagt. De reden is meestal dat mensen de regelingen niet kennen, de voorwaarden en het aanvraagproces ingewikkeld vinden of bang zijn om bij een fout een boete te krijgen. Bij werkenden met een gezin en weinig financiële middelen is het goed om na te gaan of zij in aanmerking komen op ondersteuning die specifiek op hun kinderen is gericht. Hiermee wil de overheid voorkomen dat schulden van de ouders de ontwikkeling van hun kinderen in de weg staan, en bevorderen dat alle kinderen mee kunnen doen aan de samenleving. In ongeveer de helft van de huishoudens met problematische schulden zijn kinderen aanwezig.
Meer weten?