Arbovisie 2040: focus op uitvoerbaarheid, paar nieuwe prikkels


Op de weg naar verwezenlijking van ‘zero death’ door werk in 2040 focust het demissionaire kabinet vooral op betere uitvoerbaarheid van bestaande regels voor gezond en veilig werk. Daarnaast zijn een paar nieuwe regels en prikkels in voorbereiding die voor casemanagers en riskmanagers sociale zekerheid van belang zijn. Dit blijkt uit een Voortgangsbrief Arbovisie 2040 die de regering onlangs naar de Tweede Kamer heeft gestuurd.
De tweede Voortgangsbrief Arbovisie 2040 maakt duidelijk dat het kabinet op de weg naar ‘zero death’ door werk vooral focust op betere uitvoerbaarheid van bestaande regels. De regering werkt onder meer aan betere informatievoorziening over de wetgeving voor gezond en veilig werk en het aanbieden van toegankelijke kennis en concrete handvatten. Ook komt er een meerjarig Actieprogramma Arbo Actief! om informatie over gezond en veilig werken werkbaarder te maken. Daarnaast is een beperkt aantal nieuwe prikkels en regels in overweging. In de voortgangsbrief passeren twee initiatieven de revue die voor casemanagers en riskmanagers sociale zekerheid van belang zijn.
Er zijn financiële preventieprikkels in voorbereiding
In de eerste plaats loopt er een inventarisatie van bestaande en mogelijke nieuwe financiële preventieprikkels. Deze moeten werkgevers stimuleren om meer werk te maken van het voorkomen van ziekte, ongevallen en arbeidsongeschiktheid. Ter afronding van de eerste onderzoeksfase zijn de uitkomsten van de inventarisatie besproken met vertegenwoordigers van de sociale partners, overheid, arboprofessionals, verzekeraars, onderzoekers en andere experts. Hierbij lag de focus op draagvlak, verwachte effectiviteit, haalbaarheid en uitvoerbaarheid. Inmiddels selecteert het ministerie van SZW samen met de sociale partners een aantal prikkels voor verdere uitwerking. Publicatie van het rapport met de inventarisatie en de uitwerkingen staat gepland voor eind 2025.
Ook ketenverantwoordelijkheid voor opdrachtgevers ligt op tafel
Ten tweede overweegt de regering wettelijke verankering van een ketenverantwoordelijkheid voor opdrachtgevers, om kwetsbare werkenden zoals zzp’ers beter te beschermen. Dit moet beter dan nu tegemoetkomen aan de grote verscheidenheid aan arbeidsrelaties op de arbeidsmarkt. Hierbij is geregeld sprake van meerdere opdrachtgevers en (onder)aannemers die in een keten werken. Verduidelijking van rollen en taken in de wet moet helpen om goede samenwerking bij de zorg voor gezond en veilig werk te realiseren. Het kabinet signaleert dat op dit gebied meer nodig is dan de huidige bepalingen over aansprakelijkheid van opdrachtgevers in artikel 7:658 lid 4 van het Burgerlijk Wetboek. Bij nadere omschrijving van de rol en taken van een opdrachtgever in de wet geldt het wetsvoorstel meld- en vergewisplicht ongevallen voor uitleners als voorbeeld.
Meer weten?