Kabinet wil minder strikte handhaving regels sociale zekerheid


Het kabinet wil ervoor zorgen dat UWV, SVB en gemeenten bij de handhaving van regels op het gebied van sociale zekerheid voortaan meer uitgaan van vertrouwen. Vergist iemand zich bij bijvoorbeeld het aanvragen van een sociale regeling, dan moet dat niet direct tot een boete leiden. Een wetsvoorstel om de regels te versoepelen ligt inmiddels voor advies bij de Raad van State.
Het kabinet vindt de regels nu te streng. Volgens een persbericht is vergissen menselijk en is het daarom niet passend als de overheid daar meteen kwade intenties in ziet. De regering weegt hierbij ook mee dat de kans op foutjes zeker aanwezig is in een ingewikkeld systeem zoals de sociale zekerheid. De intentie blijft om echte fraude aan te pakken, maar verder is het de bedoeling dat de overheid door meer vertrouwen te geven ook meer vertrouwen terugkrijgt. Ook de toeslagenaffaire speelt een rol in deze afwegingen. Die heeft pijnlijk duidelijk gemaakt dat de overheid bij de handhaving niet moet doorslaan naar te strikte beboeting of terugvordering.
Instanties krijgen meer ruimte voor eigen afweging
Een belangrijk doel van het wetsvoorstel is voorkomen dat mensen die geen bewuste fout hebben gemaakt door bestraffing in de financiële problemen komen. Als het aan het kabinet ligt, krijgen uitvoerende instanties zoals UWV, SVB en gemeenten meer ruimte om zelf te bepalen wat de beste manier is om met een fout om te gaan. Dit betekent ook dat zij straks de optie hebben om van bestraffing af te zien, als de inschatting is dat die iemand in (financiële) problemen zou brengen. Sinds dit jaar hebben UWV en SVB bij mensen met betalingsschulden al de mogelijkheid om meer rekening te houden met de situatie van de persoon in kwestie.
Meer weten?