Meer aandacht nodig voor hernieuwde uitval na stressklachten


Werknemers die na verzuim wegens stressklachten weer terugkeren op de werkvloer, moeten meer begeleiding krijgen om hernieuwde uitval te voorkomen. Dit blijkt uit onderzoek van HumanTotalCare en Amsterdam UMC. Volgens de onderzoekers valt van deze werknemers 1 op de 7 binnen 3 jaar opnieuw langdurig uit. Meestal gebeurt dit zelfs al binnen een jaar nadat zij weer volledig aan het werk zijn gegaan.
Volgens de onderzoekers ontstaat het probleem doordat er na terugkeer op het werk gaandeweg vaak minder aandacht is voor de ervaren problemen en achterliggende oorzaken. Zij dringen erop aan om hier juist alert op te blijven. Hoe gaat het met iemand, zijn er signalen dat het mogelijk toch weer wat minder gaat? En zijn er wellicht tijdelijke aanpassingen in taken of werktijden die werkgever en werknemer kunnen doorvoeren om hernieuwde uitval te voorkomen?
Stressgerelateerd verzuim is fors toegenomen
Meer aandacht voor terugkerende problematiek is des te belangrijker omdat verzuim door stressgerelateerde klachten de afgelopen 5 jaar met maar liefst 30% is toegenomen. Dit blijkt uit cijfers over de werknemerspopulatie die begeleiding krijgt van arbodienstverleners ArboNed en HumanCapitalCare (beide onderdeel van HumanTotalCare). Vaak zijn de werknemers in kwestie lang uit de running, de verzuimduur ligt gemiddeld op 245 dagen. Mede hierdoor wordt inmiddels 1 op de 4 verzuimdagen veroorzaakt door stressklachten. Vooral de sectoren zorg, industrie en vervoer en opslag hebben er veel mee te maken.
Signalering en vroegtijdig ingrijpen zijn de crux
Stressklachten beginnen vaak met piekeren, lusteloosheid en gespannenheid. Dit soort signalen wordt echter lang niet altijd tijdig herkend en bespreekbaar gemaakt. Hierdoor verzuimen werkgever en werknemer nogal eens aanpassingen te doen die verergering van de klachten kunnen voorkomen. Dit is des te spijtiger omdat ingrepen in die vroege fase vaak helemaal niet ingewikkeld hoeven te zijn. Ook vallen de kosten vrijwel altijd in het niet bij die van (al dan niet herhaald) langdurig verzuim.
Aan de slag met preventie?
Lees de RSC Werkwijzer Inrichten Verzuimbeleid, hoofdstuk 3 geeft concrete bouwstenen en opties op het gebied van verzuimpreventie.