‌
rsc-logo

Actualiteiten

‌
eend2

Beste vakgenoot,

We legden net de laatste hand aan deze nieuwsbrief toen de val van het kabinet van PVV, VVD, NSC en BBB bekend werd. De komende tijd zal blijken of deze ontwikkeling voor het parlement en het nu demissionaire kabinet reden is om in de nieuwsbrief besproken kabinetsvoornemens te wijzigen. Uiteraard blijven wij de situatie op de voet volgen!

Deze maand bevat de nieuwsbrief o.a. RSC aanbevelingen toezicht op structuur bezwaar en beroep eigenrisicodragers WGA, WIA 60-plusregeling keert terug per 1 september 2025, RSC publiceert visualisaties bij stelselontwerp voor effectievere WIA, Klein bedrijf loopt verhoogd verzuimrisico door gebrekkige RI&E en we sluiten af met het artikel "De casemanager als smeerolie in de re-integratie bij zieke werknemers".

Veel leesplezier,

Het bestuur,
Gaston Merckelbagh, Marjol Nikkels, Lars Scheurer, Marcel Frijns.

Divider-2 op een derde
‌
rsc-4

Toezicht op structuur bezwaar en beroep eigenrisicodragers WGA

Het Register Specialistisch Casemanagement (RSC) is bezorgd over signalen vanuit de praktijk dat bij eigenrisicodragers WGA niet altijd duidelijk is of zij een structuur voor bezwaar en beroep hebben. Deze onduidelijkheid is zeer ongewenst omdat hieruit twijfel kan voortkomen over de rechten van deels arbeidsongeschikten. Dit levert niet alleen een belemmering op voor goed WGA-casemanagement, maar ook voor een optimaal functionerend hybride stelsel. Het is daarom wenselijk dat de overheid zo spoedig mogelijk actief toezicht gaat houden op dit punt. Dit is zonder ingrijpende wijzigingen te realiseren.

Lees aanbevelingen RSC
‌
Divider-2 op een derde
‌
afbeelding1-19

WIA 60-plusregeling keert terug per 1 september 2025

UWV krijgt vanaf 1 september 2025 weer de mogelijkheid om 60-plussers vereenvoudigd te beoordelen voor de WIA. Dit blijkt uit de Voorjaarsnota 2025. De maatregel moet bijdragen aan het beperken van de beoordelingsachterstanden bij UWV. Het is de bedoeling dat hij 2 jaar gaat lopen. Het RSC heeft eerder aandachtspunten op een rij gezet die casemanagers helpen werkgevers en werknemers optimaal te ondersteunen bij goede afwegingen over de regeling.

Lees meer
‌
Divider-2 op een derde
‌
rsc-4

RSC publiceert visualisaties bij stelselontwerp voor effectievere WIA

Om over herziening van de WIA de maatschappelijke discussie op gang te brengen die het kabinet voor ogen heeft, is dringend een alternatieve gespreksagenda nodig. Vanuit deze overtuiging publiceerde het Register Specialistisch Casemanagement (RSC) in april praktische aanbevelingen voor een constructieve WIA-dialoog. Van het bijbehorende stelselontwerp voor een effectievere WIA zijn nu ook meerdere handige visualisaties beschikbaar.

Lees meer
‌
Divider-2 op een derde
‌
afbeelding6-3

Bezuiniging op WW verkort ook loongerelateerde WGA-uitkering

De verkorting van de maximale duur van WW-uitkeringen die het kabinet per 1 januari 2027 wil doorvoeren, levert eenzelfde inperking op bij de WGA loongerelateerde uitkering (LGU). Dit blijkt uit de Voorjaarsnota 2025. Deze gaat ervan uit dat de maximale duur van beide uitkeringen met een halfjaar zal worden ingekort, van 24 naar 18 maanden. De duur van de WGA-LGU is van oudsher gekoppeld aan de WW-rechten die werknemers hebben opgebouwd.

Lees meer
‌
Divider-2 op een derde
‌
afbeelding2-7

Discussie over premie en dekking verplichte AOV zelfstandigen

De premie van de verplichte arbeidsongeschiktheidsverzekering (AOV) voor zelfstandigen kan fors lager dan het ministerie van SZW voorstelt. Ook zijn vraagtekens te plaatsen bij de aanname dat het niet nodig is de belastbaarheid in uren mee te wegen bij vaststelling van het recht op uitkering. Dit zijn twee fundamentele punten van kritiek die momenteel weerklinken naar aanleiding van de kabinetsplannen voor een basisverzekering arbeidsongeschiktheid voor zelfstandigen (BAZ).

Lees meer
‌
Divider-2 op een derde
‌
afbeelding3-6

Kabinet wil investeren in kennisontwikkeling en vergoedingen beroepsziekten

Als het aan het kabinet ligt, komt er een stabiele financiering voor tegemoetkomingen aan mensen die lijden aan een beroepsziekte. Daarnaast moet er een langlopend onderzoeksprogramma komen naar ziekten die het gevolg zijn van blootstelling aan gevaarlijke stoffen op het werk. Hierin moeten publieke en private partijen kennis gaan ontwikkelen, bundelen en delen. Het doel is dat onder meer huis- en bedrijfsartsen gezondheidsklachten door het werk eerder en beter gaan herkennen.

Lees meer
‌
Divider-2 op een derde
‌
afbeelding4-4

Klein bedrijf loopt verhoogd verzuimrisico door gebrekkige RI&E

Veel kleine bedrijven lopen onnodig een verhoogd risico op verzuim en arbeidsongeschiktheid door bedrijfsongevallen en werkgerelateerde gezondheidsklachten. Ze leven onder meer verplichtingen rond de risico-inventarisatie en -evaluatie (RI&E) nog altijd onvoldoende na. En dat terwijl er juist bij hen een sterke relatie is tussen een kwalitatief goede RI&E en gezond en veilig werken.

Lees meer
‌
Divider-2 op een derde
‌
afbeelding5-5

UWV-cli?nt die niet-dagloonfout vermoedt moet die zelf aankaarten

Casemanagers doen er goed aan, werknemers te wijzen op de wijze waarop UWV omgaat met (mogelijke) uitkeringsfouten die buiten de WIA-hersteloperatie vallen. Vanwege beperkte capaciteit is deze hersteloperatie uitsluitend gericht op verkeerd berekende daglonen in de WIA. Er zijn echter ook fouten gemaakt rond het maatmanloon, bij de Ziektewet en bij de Wajong. Wie vermoedt dat dit bij hem speelt en herstel wil, moet zich zelf bij UWV melden.

Lees meer
‌
Divider-2 op een derde
‌
afbeelding7-2

De casemanager als smeerolie in de re-integratie bij zieke werknemers

Elke maand schrijft Michiel Slot (jurist arbeidsongeschiktheid en re-integratie) een item over arbeidsongeschiktheid, re-integratie en/of recht. In deze items neemt Michiel de lezers mee in zijn ervaringen in bezwaar en beroepsprocedures en gebruikt jurisprudentie om adviezen en standpunten zorgvuldig tot stand te laten komen en deugdelijk te motiveren. 

Lees meer
‌
Divider-2 op een derde
‌

Suggesties zijn altijd welkom!

Heb je zelf idee?n of onderwerpen? Of wil je deelnemen in de redactieraad? Stuur dan een e-mail aan info@register-rsc.nl. 

Bedrijfsbureau RSC B.V.

‌
‌
rsc-logo

Met bevlogenheid
werkend Nederland
laten floreren

‌
‌
Contact | Afmelden | Privacyverklaring
LinkedIn
‌