Hoe kun je PE-punten behalen?

Behalen PE-punten

Je moet elke twee jaar 25 PE-punten behalen. Om dit zo makkelijk mogelijk te maken, organiseren we elke maand bijscholingssessies over diverse onderwerpen. Daarnaast kun je de VeReFi Zomermarkt bijwonen, kennisdagen of congressen bezoeken, een specialisatie volgen en aan intervisiebijeenkomsten deelnemen. Ook de (verplichte tweejaarlijkse) PE-toets levert PE-punten op. Je mag naar eigen inzicht en voorkeur bepalen hoe je de 25 PE-punten behaalt. Je bent dus niet verplicht om je aan te sluiten bij een intervisiegroep. De puntentoekenning is als volgt:

  • Bijscholings- of kennismiddag/avond (1 dagdeel): 3 punten
  • Bijscholings- of kennisdag (bijvoorbeeld zomermarkt of congres, 2 dagdelen): 6 punten
  • Ledenbijeenkomst: 2 punten
  • Intervisie: 1 punt (maximaal 6 per jaar)
  • Thema-intervisie: 2 punten
  • PE-toets: 10 punten
  • Specialisatie (Regie op Ziektewet verkort, Loonwaarde Expert, Casemanager Taakdelegatie verkort, Specialist conflicthantering/kompas): 15 punten
  • Vervolgopleiding (Post Bachelor Register Casemanagement, Post Bachelor Risk Management Sociale Zekerheid): 25 punten.

Ook andere partijen kunnen scholingsactiviteiten aanbieden waarvoor je PE-punten voor het RSC kunt behalen. En heb je een workshop, congres of training op je vakgebied gevolgd, dan kun je hier ook zelf PE-punten voor aanvragen bij het secretariaat.

Je hebt je PE-punten zo bij elkaar!
Die 25 PE-punten in 2 jaar klinkt misschien veel, maar dat is het echt niet. Heb je een RSC Uitgebreid lidmaatschap, dan mag je per jaar twee bijscholingsavonden of -middagen en een dag VeReFi Zomermarkt gratis bijwonen. Volg je in 2 jaar 3 bijscholingsmiddagen en 1 dag Zomermarkt, dan heb je zo al 15 punten bij elkaar. Met de verplichte PE-toets zit je al op 25.

Opvoeren PE-punten
Je kunt je activiteiten en PE-punten opvoeren op je persoonlijke pagina. Dat gaat als volgt: als je bent ingelogd, klik je onder het kopje ‘Leden’ op ‘Mijn RSC’. Klik op ‘Persoonlijke informatie’. Onderaan de pagina zie je de knop ‘Vraag PE-punten aan’. Als je hierop klikt, kom je op een pagina waar je de activiteit kunt opvoeren. De opgevoerde activiteiten worden steekproefsgewijs gecontroleerd.

Verplichte bijscholing
Een bijscholing kan ook verplicht worden gesteld als er een belangrijke ontwikkeling is. Denk aan een wetswijziging met ingrijpende gevolgen, een uitspraak van een rechter of een andere ingrijpende gebeurtenis, zoals bijvoorbeeld de publicatie van de beleidsregels van de Autoriteit Persoonsgegevens.

PE-toets
Als lid van het RSC maak je één keer in de twee jaar een verplichte PE-toets. De PE-toets bestaat uit 40 meerkeuzevragen en wordt verzorgd door Cylin Exameninstituut Sociale Zekerheid.
Als je gewoon je vakkennis bijhoudt, moet de toets geen enkel probleem zijn. Je kunt de toets op verschillende plaatsen in het land maken, in een vooraf vastgestelde periode in het voor- en najaar. Je ontvangt hiervoor een uitnodiging.