Gaston Merckelbagh

‘Ons vak verdient een plek in de Arbowet’

Gaston Merckelbagh, voorzitter

 

Achter mijn naam staat voorzitter, maar als ik mezelf moet omschrijven zeg ik “kwartiermaker”. Ik houd van beweging creëren, van bouwen en ontwikkelen. Dat is ook wat ik in de eerste plaats voor het RSC wil betekenen. Deze vereniging biedt casemanagers de kans om zich als specialist te ontwikkelen en te onderscheiden. Ik ben ervan overtuigd dat we op deze basis de komende jaren nog volop verder kunnen bouwen. Zowel in aantal geregistreerden als in de status en erkenning van ons vak.

Mijn inbreng in het RSC

Ik denk dat mijn grootste toegevoegde waarde schuilt in mijn brede achtergrond. Ik studeerde bedrijfskunde, werkte bij verzekeraars en assuradeurs, zette start ups op en ontwikkelde innovatieve producten op het gebied van sociale zekerheid. Uiteindelijk landde ik vooraan in de procesketen, bij de dienstverlening. Maar mijn ervaringen helpen me verbinding te realiseren met andere spelers in ons werkveld. Ik ken hun wereld, kan me in hun perspectief verplaatsen. Al ben ik de laatste om te zeggen dat ik het alleen af kan. Als bestuur werken we juist aan toevoeging van mensen met weer andere expertise. Die diversiteit zal het RSC verder versterken.

Mijn droom voor het vak

Casemanagement is een prachtig vak. Ik heb de Post Bachelor Risk Management Sociale Zekerheid afgerond, dus ik spreek uit eigen ervaring. En als je ziet hoe de sociale zekerheid zich ontwikkelt, wordt ons vak alleen maar belangrijker en interessanter. Duurzame inzetbaarheid, verzuimpreventie, taakdelegatie: er liggen geweldige uitdagingen en kansen. Het komt erop aan dat we duurzaam een positie voor onszelf veroveren. Niet door ons tegen andere specialismen af te zetten of ze opzij te duwen; we moeten juist verbinding zoeken, want we vullen elkaar aan. Ons vak verdient een plek in de Arbowet, tussen de andere gecertificeerde kerndeskundigen.