Bedrijfscontinuiteit

Het kabinet heeft besloten om vanwege het coronavirus uitzonderlijke economische maatregelen te nemen. De maatregelen moeten ervoor zorgen dat bedrijven hun personeel kunnen doorbetalen en bieden zelfstandigen een overbrugging. Daarnaast zijn er versoepelde belastingregelingen, compensatie en extra kredietmogelijkheden.

Tijdelijke regeling tegemoetkoming loonkosten 
Een ondernemer die omzetverlies verwacht (minimaal 20%) kan bij het UWV voor een periode van drie maanden een tegemoetkoming in de loonkosten aanvragen (maximaal 90% van de loonsom, afhankelijk van het omzetverlies). UWV zal een voorschot verstrekken van 80% van de gevraagde tegemoetkoming. Hierdoor kunnen bedrijven hun personeel blijven doorbetalen.

Coulance premiedifferentiatie WW (hoge en lage premie WW)
Door de coronamaatregelen kan het moeilijk zijn om aan de administratieve vereisten voor de lage WW-premie te voldoen. Ook is soms meer overwerk nodig. Hiervoor heeft de overheid een coulanceregime ingevoerd.

Rechten bij ontslag
Veel bedrijven zien hun omzet dramatisch teruglopen. Natuurlijk is er de NOW-regeling, maar die zal niet altijd voldoende soelaas bieden. Wat als er toch ontslag van vast personeel nodig is? Wat is goed voor hen om te weten?

Grote impact op werkgelegenheid
UWV verwacht dat de coronacrisis grote impact heeft op de werkgelegenheid in 2020 in een aantal sectoren. De meeste banen verdwijnen naar verwachting in de zakelijke dienstverlening (uitzendbranche en reisbureaus), horeca, cultuur, sport & recreatie, sierteelt en luchtvaart. Ook andere sectoren moeten rekening houden met een groot verlies aan banen in 2020. Het gaat om de metaal en technologische industrie, detailhandel non-food, autohandel, personenvervoer over land en overige dienstverlening (waaronder kappers). 

Er zijn ook sectoren die waarschijnlijk niet of nauwelijks krimpen door de coronacrisis, zoals het onderwijs, ICT of de energiesector. Daarnaast zijn er sectoren die volgens UWV zullen groeien. Het gaat om de zorg & welzijn, overheid en de post- en koeriersbranche. 

Het volledige rapport: uwv-coronacrisis-impact-sectoren (1)